Cyklisti ve městě

26.06.2012 13:45

Už nás to vážně štve !

V Pardubicích se upředňostňují cyklisti před vším ostatním. Kdo tohle z radních prosazuje, měl by si dát studený obklad a někdy si vyjít do ulic města pěšky (nejen na Pernštýnské náměstí a na Třídu Míru). Případně si město sám projet autem.

Viděl by, jak cyklisti porušují snad veškerá ustanovení, které jim vyhláška i zákon předepisují.

Jezdí po chodnících a rychlou a bezohlednou jízdou ohrožují všechny chodce, přes přechody zásadně z kola neslézají, ale projíždí je. Povinnou výbavu (světla, zvonek, helmu, atd) z 90% nemají, jezdí opilí a porušují snad veškeré dopravní předpisy.

PŘÍKLAD : Každý den snad padesátkrát jsme byli svědky toho, jak cyklista jel po Třídě Míru směrem od McDonald k Zelené Bráně, pak suverénně ukázal rukou a odbočil do jednosměrky Pernerovy ulice - ovšem Pernerova je jednosměrná z druhé strany. Naprosto ignorují velkou červenou kulatou značku s bílým podélným pruhem uvnitř - prostě jim to je jedno. A přestože naše Městská Policie má přímo v Pernerově ulici sídlo a strážníci jsou v okolí často k vidění - NIKDY jsme nezaznamenali, že by jediný zasáhnul proti porušování dopravních předpisů cyklistů. PROČ ?

A tyto lidi (cyklisty bez morálky) chce radnice ještě zvýhodňovat ?

Kdo vůbec vymýšlí takové zhovadilosti, kterými cyklisty ve městě zvýhodňuje ?

My bychom si je naopak vzali do hledáčku a poněkud jim objasnili, co vlastně mohou a co nesmí na kole ve městě na silnících a chodnících dělat.

Jednosměrky pro cyklisty neplatí !

Další příklad blbosti : objevili se tu jednosměrky, ve kterých je povoleno parkovat auta po levé straně ve směru jízdy. Ovšem mezi zaparkovaná vozidla a prostor, kudy vozidla jezdí, prosadil nějaký blbec pruh, ve kterém V PROTISMĚRU (vedle zaparkovaných aut)  JEZDÍ CYKLISTÉ !!! To už vážně hlava nebere, JAK TOHLE MOHL NĚKDO VYMYSLET ??? Řidič vyjíždějící ze zaparkované řady aut nemá šanci cyklistu v protisměru vidět a několikrát jsme byli svědky opravdu šeredných situací a to i se zraněním.

Jednosměrky mají být jednosměrkami i pro cyklisty - neboť pokud na kole jedou - používají dopravní prostředek a jsou tudíž účastníci provozu. Pakliže se cyklisti chtějí tou ulicí pohybovat, MUSÍ z kola sesednout a jít pěšky. A NE JEZDIT PO CHODNÍKU NA KOLE !!! A strážníci by měli dohlížet na dodržování i těchto zákonů - nejen rozdávat lístečky za stěrače špatně zaparkovaných aut.

Sukova třída pro cyklisty !

Dostala se k nám informace, že někdo z radních opět prosazuje další nápady, jak omezit silniční dopravu a zvýhodnit cyklisty. Celý jeden jízdní pruh na Sukově třídě (a nejen tam, hovoří se i o omezení části náměstí Republiky, ul. 17.listopadu a dalších) by měl být uzavřen a vyhrazen cyklistům . A to proto, aby se cyklistům usnadnil průjezd mětem a aby se omezila silniční doprava ve městě a lidi začali jezdit na kole, místo v autě.

Myslí si snad dotyčný, že lidi koupí kolo a začnou kvůli tomu jezdit do práce na kole ???

To se tedy OPRAVDU VELMI PLETE !!!

Nikdo to neudělá, akorát budou lidi naštvaný z už tak mizerné dopravní obslužnosti - kterou tímhle zásahem pouze ještě zhorší. Měření, které si nechal vyhotovit sice ukázalo na menší využívanost - ale nebylo objektivní, protože každý den je situace jiná - jednou je tam volněji, druhý den tam jsou zácpy. Někteří z nás se po Pardubicích pohybují celý den, tak mohou podat věrohodná svěděctví.

Výzva : Pokud chceš udělat něco pro kolaře, nauč je, jak se na kole chovat !

Pokud je dotyčný radní tak zapálený cyklista - či se tolik v cyklistice angažuje - měl by především veškerým svým cyklo-kolegům dát školení, jak se vlastně na kole chovat. A to nejenom na silnici, ale kdekoliv jinde. Dokud bude KOLO bráno jako dopravní prostředek, musí pro jeho užitele platit přísná pravidla stejně jako pro řidiče motorových vozidel. A HLAVNĚ - PORUŠOVÁNÍ PRAVIDEL TVRDĚ TRESTAT.

Pak snad z cyklistů vychováme skupinu řidičů, kteří nebudou bezohlední k chodcům, ani k ostatním účastníkům silničního provozu. Pro cyklisty se nemusí stále upravovat dopravní značení. Když budou vědět, jak se mají chovat - nebudou nikomu překážet a sami budou také v bezpečí.