Sportovní události v centru ??

20.04.2012 13:24

Dne 14.dubna 2012, se opět konal V CENTRU MĚSTA Pardubický Půlmaraton.

Místo, aby se sportovní akce konaly alespoň trochu v přírodě v duchu hesla "ve zdravém těle zdravý duch", nacpali organizátoři opět tuto soutěž opět do centra Pardubic. Sportovcům tak nejspíš vůbec nevadilo, že si plíce zasmogují výfukovými plyny aut a tak se vším souhlasili (závod začal hned po ranní dopravní špičce). Městu zas pro změnu nevadilo, že zablokují dopravu na téměř celý den, což je při už tak mizerné dopravní obslužnosti nejmíň na pohlavek.

Proč město nepošle sportovce sportovat někam na okraj města, kde nikomu nepřekáží ? Proč musí sportovci při výkonech dýchat vzduch z centra statisícového města ?

Nevíme. Víme to, že se nesmyslně zrušila běžecká trasa do Chrudimi a od roku 2006 se běhá pouze ve městě. Proč to alespoň není někde v přírodě ? Vhodných lokalit je tady spousta. Uvádíme příklady - okolí Hůrek a Spojila, zalesněná oblast za Trnovou, stezky podél Labe, nebo lokalita kolem koupaliště Cihelna.

V neposlední řadě - a na to už není žádný argument - město vybudovalo ZA NEHORÁZNÉ PENÍZE několik kilometrů cyklostezek a běžeckých tratí směrem ke Kunětické hoře. Proč tedy při pořádání takových akcí nevyužije tyto (beztak téměř nevyužívané) stezky a raději cpe závodníky do centra, kde všem překáží ?

Kroutíme hlavou nad inteligencí těch, kdo se o to zasazují. Přitom město Pardubice TO STOJÍ DALEKO VÍC, než akce v přírodě. Musí platit Technické služby kvůli přípravě a následné likvidaci dopravního značení a uzavírek, o asistenci dopravní i městské Policie nemluvě. A to nemluvíme O ÚKLIDU PO AKCI, která se organizátorům buď vymkla kontrole, nebo na ni zapomněli. Ještě v pondělí řidiči přejížděli poházené poloprázdné plastové lahve, odhozené zbytky svačin a zapomenuté oblečení závodníků. Když už tu sportovci běhají, neměli by dělat takový bordel. Odhozenými kelímky se na lepší místo nedostanou...

NA ZÁVĚR : Je spousta lidí, kteří tuto sportovní akci uvítali. Je větší spousta lidí, kteří by ji uvítali někde v přírodě. A je největší spousta lidí, kteří byli uzavírkou města tak naštvaní, že slušně se to nedá napsat.

NOTE : 

Organizátoři na svých stránkách pyšně prohlašují, že "Příchodem do ulic města se závod natolik zatraktivnil, že se stal přitažlivý i pro početné pole zahraničních běžců, především kvalitní běžce a běžkyně z Keni, jež suverenně zvítězili v posledních ročnících závodu."

My si myslíme, že příchod závodu do centra spíš všechny naštval. Keňané pak mají závodit se stejně rovnými a ne se cpát do regionálních amatérských soutěží, kde by měli vyhrávat místní sportovci.

Motivace zdejších závodníků bych řekl potom "mírně opadává"...